UPSI Digital Repository (UDRep)
Start | FAQ | About

QR Code Link :

Type :final_year_project
Subject :QD Chemistry
Main Author :Liyana Syasya Othman
Title :Pembangunan dan kebolehgunaan kad imbas Salt Prep bagi standard kendungan penyediaan garam
Place of Production :Tanjong Malim
Publisher :Fakulti Sains dan Matematik
Year of Publication :2024
Corporate Name :Perpustakaan Tuanku Bainun
PDF Guest :Click to view PDF file

Abstract : Perpustakaan Tuanku Bainun
Kajian ini bertujuan untuk membangunkan sebuah bahan bantu pembelajaran, iaitu kad imbas bagi standard kandungan penyediaan garam. Kajian ini juga bagi menguji kebolehgunaan kad imbas Salt Prep dari aspek kebergunaan, kepuasan, mudah diguna dan mudah dipelajari dalam kalangan pelajar kimia tingkatan 4. Kajian ini adalah kajian pembangunan yang menggunakan model ADDIE sebagai model reka bentuk instruksional. Kajian ini melibatkan 153 orang responden pelajar tingkatan 4 di tujuh buah sekolah menengah di daerah Port Dickson, Negeri Sembilan. Instrumen yang digunakan dalam kajian ini adalah borang penilaian kesahan kandungan dan soal selidik kebolehgunaan kad imbas Salt Prep. Data dianalisis menggunakan analisis deskriptif. Dapatan kajian menunjukkan nilai kesahan kandungan kad imbas Salt Prep ialah 100%. Nilai pekali alfa Cronbach bagi kebolehpercayaan soal selidik kebolehgunaan kad imbas Salt Prep adalah 0.965. Dapatan kajian kebolehgunaan kad imbas Salt Prep menunjukkan nilai min yang tinggi bagi setiap konstruk, iaitu kebergunaan (M: 4.25, SP: 0.74), kepuasan (M: 4.32, SP: 0.74), mudah diguna (M: 4.28, SP: 0.76) dan mudah dipelajari (M: 4.27, SP: 0.73). Berdasarkan dapatan kajian, purata nilai min bagi semua konstruk kebolehgunaan adalah 4.28 (SP: 0.74). Kesimpulannya, kad imbas Salt Prep berjaya dibangunkan dengan nilai kesahan kandungan yang tinggi dan mencapai tahap min yang tinggi bagi setiap konstruk kebolehgunaan kad imbas Salt Prep. Implikasinya, kad imbas Salt Prep berpotensi untuk membantu pelajar dan guru dalam melaksanakan pembelajaran yang efektif terutamanya dalam standard kandungan penyediaan garam.
This material may be protected under Copyright Act which governs the making of photocopies or reproductions of copyrighted materials.
You may use the digitized material for private study, scholarship, or research.

Back to previous page

Installed and configured by Bahagian Automasi, Perpustakaan Tuanku Bainun, Universiti Pendidikan Sultan Idris
If you have enquiries, kindly contact us at pustakasys@upsi.edu.my or 016-3630263. Office hours only.