UPSI Digital Repository (UDRep)
|
![]() |
|
|
Abstract : Perpustakaan Tuanku Bainun |
Isu perubahan cuaca yang berlaku ini telah memberi implikasi kepada Industri Kecil dan Sederhana (IKS) khususnya kepada industri keropok keping yang menggunakan kaedah semula jadi dan tradisional dalam menghasilkan produk. Keropok merupakan salah satu jenis makanan ringan yang terkenal di Malaysia dan negara-negara ASEAN. Penghasilan keropok keping secara tradisional memerlukan keadaan cuaca dan suhu yang sesuai. Cuaca di sesuatu tempat dipengaruhi oleh beberapa komponen meteorologi iaitu suhu, arah angin dan kelajuannya, kadar dan jenis pemendakan serta tempoh sinaran matahari. Kajian yang dijalankan ini bagi melihat sejauh manakah perubahan cuaca memberi impak terhadap industri keropok keping. Kaedah kualitatif digunakan untuk memperoleh data dan maklumat melalui kaedah pemerhatian, temu bual dan analisis kandungan digunakan. Seramai 14 informan dipilih yang terdiri daripada empat orang pengusaha, enam orang pekerja dan empat orang pembekal bahan mentah. Hasil dapatan kajian mendapati bahawa keropok keping yang dihasilkan adalah bergantung kepada keadaan perubahan cuaca setempat dan kualiti bahan mentah. Implikasinya, keropok keping yang dihasilkan kurang berkualiti dan bermutu serta kurang mendapat permintaan daripada pengguna. Pemasaran keropok sedemikian menjejaskan sumber pendapatan kepada pemilik industri dan pekerja. Agensi MARA, AIM dan TEKUN memperuntukan pinjaman dan sumber kewangan kepada industri kecil untuk membantu meluaskan produk di pasaran. Oleh itu, isu perubahan cuaca perlulah ditangani kerana isu ini menjadi penghalang kepada industri untuk menghasilkan produk secara tradisional.
Kata kunci: perubahan cuaca, keropok keping, Industri Kecil dan Sederhana (IKS) |
References |
Abdul Hakim Baharudin. (2021). Pengaruh cuaca dan iklim terhadap hukum: Kajian dalam fiqh ibadah. Jurnal pengajian islam, 14 (11), 136-144 Arrisha Shazlin, Wan Izzah Mardhiyyah Wan Lokman, Wan Abdul Malek Wan Abdullah & Nik Azliza Nik Ariffin. (2015). Makanan warisan Terengganu (Keropok warisan losong). Jurnal Sejarah Lisan Malaysia, 5 (1), 280-300. Azizah Nur Jannah Habillah dan Sudarti Sudarti. (2021). Hubungan perubahan cuaca dengan indeks kecerahan matahari, suhu lingkungan dan kelembapan udara di desa Karanganyar. Jurnal Pendidikan Fisika dan Terapannya, 4(1), 27-32 Chua Yan Piaw. (2022). Asas Stastitik penyelidikan edisi keempat. Mc- Graw Hill Education (Malaysia) Sdn. Bhd. Kuala Lumpur Engku Azman Tuan Mat. (2014.) Persidangan kesihatan persekitaran pihak berkuasa tempatan tahun 2014. Kementerian Kesihatan Malaysia Haswa Sofilah Ab. Wahab & Muhammad Azam Ngah. (2017). Mesin Pengering Keropok. Proceeding of the Malaysia on Research via Exposition 09, 85-94. Politeknik Sultan Mizan Zainal Abidin, Terengganu Haryati Shafii, Ezzer Harryson, Anak Stephen, Azlina Md Yassin, Haidaliza Masram, Seow Ta Wee & Mohd Hairy Ibrahim. (2023). Pengaruh perubahan cuaca terhadap penyiapan kerja-kerja pembinaan di tapak bina. Geografi, 11(1), 99-122 Laman Web Rasmi Majlis Keselamatan Negara. (2024). Keunikan Terengganu: Keropok keping makanan warisan negeri. Majlis Keselamatan Negara. https://www.mkn.gov.my/web/ms/2024/02/18/keunikan-terengganu-keropok-keping-makanan-warisan-negeri/ Laman Web Rasmi Bank Rakyat. (2024). Skim Jaminan Usahawan Mara. Bank Rakyat. https://www.bankrakyat.com.my/portal-main/article/small-medium-enterprise Muhamad Rafiq Abu Bakar & Muanmar Ghaddafi Hanafiah. (2018). Perusahaan keropok lekor makanan tradisi Melayu Terengganu. Jurnal Wacana Sarjana, 2(3), 1-7 Muhammad Nashrul Azam Mohd Shabri, Mohd Hairy Ibrahim, Nor Kalsum Mohd Isa, Mohd Hashiq Hasim, Mohd Ihsan Muhammad Ismail, Shari f Shofirun Sharif Ali & Aditya Sapura. (2021). Penelitian awal pengaruh variability iklim terhadap hasil padi di Perlis, Malaysia. Asian Journal of Environment, History and Heritage, 5 (2), 9-17 Nani Sunarmi, Elok Nurul Kumailia, Nanin Nurfaiza, Afifatul Khoirun Nikmah, Hani Nur Aisyah, indah Sriwahyuni & Shella Nur Laily. (2022). Analisis faktor unsur cuaca terhadap perubahan iklim di Kabupaten Pasuruan pada tahun 2021 dengan Metode Principal Component Analisis. Journal homepage, 3 (2), 56- 64 Nazdy Harun. (2023, Mei 17). Cuaca panas, 6 jam keropok sudah kering. [Berita Harian].https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2023/05/1102360/cuaca-panas-6-jam-keropok-sudah-kering Nor Hasyifa Ahmad, Zaini Sakawi & Rosniza Aznie She Rose. (2018). Pengetahuan komuniti pesisir pantai terhadap peningkatan aras laut sebagai perancangan dalam strategi adaptasi di Kuala Selangor. Geografi, 6 (3), 94-102 Portal Rasmi Institut Tadbiran Awam Negara (INTAN). (2022). Kursus negara keusahawanan. Institut Tadbiran Awam Negara (INTAN). https://www.dtims.intan.my/detail_course/86BmueOUKU1ta4Ms Portal Rasmi Majlis Amanah Rakyat. (Jun 25, 2024). Latihan keusahawanan. Majlis Amanah Rakyat. https://www.mara.gov.my/bm/menu_keusahawanan/pembangunan-usahawan/latihan-keusahawanan/ Rahmah Ismail. (2008). Modal manusia dan prestasi industri. Universiti Kebangsaan Malaysia, Selangor Rosman Mahmood & Mohd Rosli Mohamad. (2011). Perusahaan kecil dan dilemma usahawan melayu. Universiti Malaya.Kuala Lumpur Rosinah Edinin. (2012). Penyelidikan tindakan: kaedah dan penulisan. Freeemind horizons Sdn. Bhd, Kuala Lumpur Safiah Yusmah Muhammad Yusof & Amy Nabilla Jeffrey. (2023). Kesan perubahan guna tanah terhadap pola suhu di Kundasang, Sabah. Malaysian journal of tropical geography, 49 (1), 52-67 Silfia Ainurrohmah & Sudarti Sudarti. (2022). Analisis perubahan iklim dan global warming yang terjadi sebagai fase kritis. Jurnal pendidikan fisika dan fisika terapan, 8(1), 1-10 Sholehah Ismail. (2017). Pengaruh cuaca terhadap penyebaran kes demam denggi di Kuala Lumpur. Geografi epidemiologi. 1-295. Shuhaina Ibrahim, Nor Shahida Sahlan & Mandeep Singh Jit Singh. (2016). Kajian hubung kait tekanan dan suhu terhadap taburan kerpasan di Malaysia ketika fenomena ENSO. Jurnal Kejuruteraan. 28, 53-64
|
This material may be protected under Copyright Act which governs the making of photocopies or reproductions of copyrighted materials. You may use the digitized material for private study, scholarship, or research. |