UPSI Digital Repository (UDRep)
Start | FAQ | About

QR Code Link :

Type :article
Subject :D History (General)
Main Author :Ramli Zuliskandar, Nik Abdul Rahman Nik Hassan Shuhaimi, Jusoh Adnan, Sauman Yunus,
Title :Analisis komposisi bahan bata purba, Candi Bukit Kechil, Lembah Bujang, Kedah (IR)
Year of Publication :2013
PDF Full Text :Login required to access this item.

Abstract :
Candi Bukit Kechil merupakan salah satu daripada candi di Lembah Bujang yang dibina di atas bukit selain daripada Candi Bukit Pendiat (Tapak 17), Candi Bukit Meriam (Tapak 26), Candi Bukit Penjara (Tapak 25) dan Candi Bukit Gajah Mati (Tapak 7). Secara keseluruhannya candi ini diperbuat daripada batu bata dan berdasarkan kepada orientasi utara-selatan dan binaan seakan struktur padma dipercayai candi ini berunsur agama Buddha dan dibina antara abad ke-9 hingga 10 Masihi. Lokasi candi berdasarkan kepada bacaan GPS ialah N5 37.129 E100 27.324. Analisis ke atas bata candi dijalankan untuk menentukan sama ada bata tersebut menggunakan bahan mentah tempatan ataupun tidak serta untuk mengetahui keadaan fizikal bata tersebut terutama cara pembakarannya. Untuk itu, dua teknik analisis dijalankan iaitu teknik Aruhan Sinar X (XRD) dan Pendarfluor Sinar X (XRF) yang masing-masing menentukan kandungan mineral bata dan juga kandungan unsur utama dan unsur surih bata. Analisis menunjukkan bahawa mineral yang terdapat dalam sampel bata di Candi Bukit Kechil terdiri daripada kuarza, muscovite, albite dan kaolinite. Kehadiran mineral kaolinite menunjukkan ada bata yang dibakar pada suhu kurang 550ÂșC dan ini menunjukkan pembakaran terbuka digunakan. Analisis kandungan unsur utama dan surih pula menunjukkan bahawa bahan mentah yang digunakan adalah bahan mentah tempatan dan sumber bahan mentah diperoleh dari kawasan lembangan Sungai Bujang dan kawasan sekitar Mukim Merbok dan Mukim Bujang.
This material may be protected under Copyright Act which governs the making of photocopies or reproductions of copyrighted materials.
You may use the digitized material for private study, scholarship, or research.

Back to previous page

Installed and configured by Bahagian Automasi, Perpustakaan Tuanku Bainun, Universiti Pendidikan Sultan Idris
If you have enquiries with this repository, kindly contact us at pustakasys@upsi.edu.my or Whatsapp +60163630263 (Office hours only)