UPSI Digital Repository (UDRep)
Start | FAQ | About

QR Code Link :

Type :article
Subject :H Social Sciences (General)
ISSN :2180-2491
Main Author :Mohd Hussin Mohd Yahya, Muhammad Fidlizan, Hassan Mohamad, Abdul Razak Azila, Habidin Nurul Fadly,
Title :Aplikasi teknologi sistem perakaunan untuk penjanaan ekonomi masjid (IR)
Year of Publication :2015
PDF Full Text :Login required to access this item.

Abstract :
Peranan masjid kepada umat Islam amat luas ruang lingkupnya kerana ia adalah institusi yang boleh menyatukan seluruh umat Islam. Pengembangan ekonomi masjid merupakan antara langkah yang boleh dilakukan oleh institusi masjid untuk tujuan pengimarahan. Melalui pengenalan sistem elektronik perakaunan masjid (EMAS) yang telah dilaksanakan oleh institusi masjid di Negeri Perak, mendapati jumlah dana masjid yang terkumpul dalam bentuk simpanan tunai beserta tanah wakaf yang tidak diusahakan adalah banyak. Oleh yang sedemikian, institusi masjid seharusnya menjana ekonominya bagi memastikan kelangsungan aktiviti masjid dapat diteruskan dan seterusnya memacu pembangunan ekonomi ummah melalui penglibatan dalam kegiatan-kegiatan ekonomi yang produktif.
This material may be protected under Copyright Act which governs the making of photocopies or reproductions of copyrighted materials.
You may use the digitized material for private study, scholarship, or research.

Back to previous page

Installed and configured by Bahagian Automasi, Perpustakaan Tuanku Bainun, Universiti Pendidikan Sultan Idris
If you have enquiries with this repository, kindly contact us at pustakasys@upsi.edu.my or Whatsapp +60163630263 (Office hours only)