UPSI Digital Repository (UDRep)
Start | FAQ | About

QR Code Link :

Type :monograph
Subject :D History (General)
Main Author :Husin Ahmad Zainudin,
Title :Dasar Amerika Syarikat terhadap Asia Tenggara selepas perang dunia kedua sehingga tahun 1970 (IR)
Place of Production :Universiti Pendidikan Sultan Idris
Year of Publication :2002
Corporate Name :Universiti Pendidikan Sultan Idris
PDF Full Text :Login required to access this item.

Full Text : Universiti Pendidikan Sultan Idris
Persaingan ideologi Komunis dan Bukan Komunis yang meletus selepas berakhirnya Perang Dunia Kedua telah memberi ruang kepada Kuasa Amerika Syarikat untuk melebarkan pengaruhnya di rantau Asia Tenggara. Strategi mengikat negara-negara baru merdeka di Asia Tenggara melalui kaedah bantuan ekonomi, ketenteraan, teknikal dan menubuhkan pakatan bersama untuk menyekat pengaruh Komunis di rantau ini berjaya memperkukuhkan ideologi demokrasi yang di perjuangkannya. Dasar Amerika Syarikat di rantau ini berubah mengikut perkembangan di Asia Timur dan kemudiannya krisis Vietnam. Kejayaan Komunis menguasai China telah mengubah sikap Amerika Syarikat terhadap Jepun dan seterusnya Asia Tenggara. Perkembangan di Korea juga telah memaksa kuasa tersebut memperkukuhkan kekuatan tentera di Indochina. Perang Vietnam pula telah menyebabkan Amerika Syarikat cuba mengambil hati masyarkat di Asia Tenggara dengan mengusahakan kemerdekaan kepada mereka. Kaedah ini boleh dianggap sebagai satu kejayaan Amerika Syarikat dalam mengalihkan dominasi Eropah kepad Amerika
This material may be protected under Copyright Act which governs the making of photocopies or reproductions of copyrighted materials.
You may use the digitized material for private study, scholarship, or research.

Back to previous page

Installed and configured by Bahagian Automasi, Perpustakaan Tuanku Bainun, Universiti Pendidikan Sultan Idris
If you have enquiries with this repository, kindly contact us at pustakasys@upsi.edu.my or Whatsapp +60163630263 (Office hours only)