UPSI Digital Repository (UDRep)
Start | FAQ | About
Menu Icon

QR Code Link :

Type :thesis
Subject :HB Economic Theory
Main Author :Nur Shahadah Yusof
Title :Kepatuhan peniaga makanan Melayu terhadap undang-undang halal di Daerah Muallim, Perak
Place of Production :Tanjong Malim
Publisher :Fakulti Sains Kemanusiaan
Year of Publication :2021
Corporate Name :Universiti Pendidikan Sultan Idris
PDF Guest :Click to view PDF file

Abstract : Universiti Pendidikan Sultan Idris
Kajian ini bertujuan mengenal pasti tahap kepatuhan peniaga makanan Melayu terhadap undang-undang halal di daerah Muallim, Perak. Kajian ini juga menilai faktor yang mempengaruhi peniaga makanan Melayu di daerah Muallim, Perak dalam mematuhi keperluan halal dan undang-undang halal yang sedia ada dan beberapa langkah dicadangkan untuk meningkatkan jumlah peniaga makanan Melayu bagi mematuhi keperluan halal dan undang-undang halal tersebut. Reka bentuk kajian ini ialah kajian tinjauan yang menggunakan kaedah gabungan. Seramai 40 orang peniaga Melayu yang menjalankan perniagaan restoran di daerah Muallim terlibat dalam soal selidik manakala lima orang peniaga makanan Melayu yang lain bersama dengan empat orang pegawai pihak berkuasa dipilih untuk sesi temu bual semi-struktur. Data soal selidik dianalisis menggunakan analisis statistik deskriptif manakala data temu bual dianalisis menggunakan kaedah tematik. Hasil kajian menunjukkan 80% responden mempunyai tahap kepatuhan yang tinggi manakala 20% lagi mempunyai tahap kepatuhan yang sederhana tinggi terhadap undang-undang halal. Sembilan daripada 11 kriteria halal memperoleh tahap pengetahuan yang tinggi dengan nilai min melebihi 4.06. Hasil temu bual pula mendapati faktor yang mempengaruhi peniaga makanan Melayu di daerah Muallim, Perak mematuhi keperluan halal dan undang-undang halal ialah pengetahuan peniaga makanan Melayu berkaitan dengan halal, kesedaran peniaga makanan Melayu dan faktor penguatkuasaan pihak berkuasa. Langkah bagi meningkatkan kepatuhan peniaga makanan Melayu terhadap peraturan halal dan undang-undang halal ialah dengan meningkatkan kesedaran peniaga makanan Melayu, menggiatkan pengiklanan program kesedaran yang dianjurkan oleh pihak berkuasa dan menggubal satu undang-undang yang mewajibkan semua peniaga makanan memohon sijil halal. Kesimpulannya, kepatuhan peniaga makanan Melayu di daerah Muallim, Perak terhadap undang-undang halal berada di tahap tinggi. Namun, penambahbaikan perlu dilakukan dari aspek pengetahuan mereka berkaitan pensijilan halal. Implikasi kajian menunjukkan galakan dan bimbingan daripada JAKIM dan JAIN membantu meningkatkan kesedaran para peniaga tentang kepentingan sijil halal. Selain itu, pihak berkuasa perlu memudahkan urusan permohonan sijil halal agar pemohon tidak rasa terbeban dengan karenah birokrasi.

References

Abdul Wahid Mukhari & Mazilah Ibrahim (2011). Persepsi pengendali-pengendali

makanan terhadap amalan kebersihan dan keselamatan di Taman Seri Pulai,

Johor. Journal of technical, vocational & engineering education, 2, 1-17

 

Ahmad Hidayat Buang & Zulzaidi Mahmod (2012). Isu dan cabaran badan pensijilan

halal di Malaysia. Jurnal Syariah, 20, 271-288.

 

Al-Ghazali, A. H. (2010). Ihya' Ulum al-Din. Damsyik: Dar al-Faiha'.

 

Astro Awani (2019). Hanya Jabatan Kimia boleh membuktikan DNA babi

dalam makanan –JAKIM. Diperoleh pada Februari 9, 2019 daripada

http://www.astroawani.com/berita-malaysia/hanya-jabatan-kimia-bolehbuktikan-

dna-babi-dalam-makanan-jakim-197654

 

Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan Kementerian Kesihatan Malaysia

(2016). Garis Panduan. Diperoleh pada Jun 13, 2016 daripada

http://fsq.moh.gov.my/v5/ms/category/garis- panduan/

 

Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan (2018). Aktiviti Pendaftaran Premis

Makanan. Diperoleh pada Dis 7, 2018 daripada

http://fsq.moh.gov.my/v6/xs/page.php?id=441000094

 

Bahagian Penyelidikan JAIPk (2014). Diperoleh pada Nov, 16 daripada

https://www.facebook.com/368611433183671/photos/pcb.78977674

4400469/ 789776297733847/?type=3&theater

 

Bank Pertanian Malaysia (2010). Bank Pertanian Malaysia Seminar Papers.

Diperoleh pada Jun 8, 2017 daripada http://banktani.tripod.com/

 

Bond, T.G., & Fox, C.M (2015). Applying the Rasch model: Fundamental

measurament in the human sciences (3rd ed.) New York: Routledge.

 

Braun, V., & Clarke, V. (2006). Using thematic analysis in psychology. Qualitative

Research psychology, 3, 77-101.

 

Carol Grbich (2013). Qualitative data analysis an introduction. London: SAGE

Publications.

 

Chua, Y.P. (2011). Kaedah penyelidikan. Selangor: Mc Graw Hill Education.

 

Derek S. Pugh & David J. Hickson (2007). Writers on Organizations. California:

Sage Publication, Inc.

 

DiMaggio, P.J. & Powell, W.W. (1983). The iron cage revisited: Institutional

isomorphism and collective rationally in organization fields. American

Sociological Review, 48, 147-160

 

Farah Mohd Shahwahid, Norazla Abdul Wahab, Syaripah Nazirah Syed Ager,

Marliana Abdullah, Nor ‘Adha Abdul Hamid, Wawarah Saidpudin, et al.

(2015). Peranan agensi kerajaan dalam mengurus industri halal di Malaysia:

Isu dan cabaran yang dihadapi. World academic and research congress 2015.

 

Gay, L., Milss. G. Airasian, P. (2015). Educational research: Competencies for

analysis and application. New York: Prentice Hall.

 

Gillham, B (2000). Case Study Research Methods. London: Continuum.

Halal Industry Development Corporation (2012). Akta Perihal Dagangan 2011.

Diperoleh pada Jun 13, 2016 daripada http://www.hdcglobal.com/publisher/

bi_akta_perihal_dagangan_2011.

 

Halal Industry Development Corporation (2017). Halalan Toyyiban. Diperoleh

pada Jun 6, 2017 daripada http://www.hdcglobal.com/publisher/alias/cdh_

halalan_toyyiban?dt.driverActio=RENDER&pc.portletMode=view&pc.windo

wState=normal&pc.portletId=Newslatest.nwsPortlet

 

Halal Industry Development Corporation (2018). Malaysia halal export 2018.

Diperoleh pada April 6, 2019 daripada http://www.hdcglobal.com/uploadweb/

cms-editor-files/861d8819-421c-442b-9151- dac058818546/file/MHE

2018(1).pdf

 

Harlida Abdul Wahab & Alias Azhar (2014). Halalan Tayyiban dalam kerangka

perundangan Malaysia. Universiti Utara Malaysia.

 

Hayati @ Habibah Abdul Talib & Khairul Anuar Mohd Ali (2008). Aspek kualiti,

keselamatan dan kesihatan di kalangan PKS makanan: Satu sorotan kajian.

Jurnal Teknologi, 49, 65-79.

 

Hukil Sino, Zurina Mahadi, Hasnah Haron, Muhammad Aizat Misrin, Nurul ‘Izzah

Ismail & Mohd Hasamizi Mustapa (2013). Hubungan di antara amalan

kebersihan diri pengendali makanan dan kebersihan kafetaria di kolej

kediaman UKM. Jurnal Sains Kesihatan, 1, 1.8.

 

Ibn Khatir (t.t). Mukhtasar Tafsir Ibn Kathir, Tahqiq, Hani al-Haj. 1. Maktabah

Taufiqqiyah.

 

Imam Al-Ghazali (1998). Halal dan Haram dalam Islam. Selangor: Jasmine

Enterprise.

 

Jabatan Agama Islam Perak (2017). JAIPk tarik balik sijil halal di hotel Manjung.

Diperoleh pada Ogos 15, 2018 daripada http://jaipk.perak.gov.my/koleksiartikel/

647-jaipk-tarik-balik-sijil-halal-hotel-di-manjung.

 

Jabatan Perangkaan Malaysia (1981). Rancangan Malaysia Keempat 1981-1985.

Kuala Lumpur: Jabatan Percetakan Negara.

 

JAKIM (2014). Laporan tahunan 2014. Putrajaya. Pengarang. Diambil daripada

http://www.islam.gov.my/images/ePenerbitan/laporan-tahunan-jakim2014.pdf

 

JAKIM (2014). Manual Prosedur Pensijilan Halal Malaysia (Semakan Ketiga).

Diperoleh pada September 12, 2017 daripada

http://www.halal.gov.my/v4/images/pdf/MPPHM2014laters.pdf

 

JAKIM (2016). Laporan tahunan 2016. Putrajaya: Pengarang. Diambil daripada

http://www.islam.gov.my/images/ePenerbitan/LAPORAN_TAHUNAN_JAKI

M_2016latest.compressed.pdf.

 

JAKIM (2017). Laporan tahunan 2017. Putrajaya: Pengarang. Diambil daripada

http://www.islam.gov.my/images/ePenerbitan/LAPORAN_TAHUNAN_JAKI

M_2017-compressed.pdf

 

Kementerian Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan (2016). Akta

Kerajaan Tempatan 1976. Diperoleh pada Jun 14, 2016 daripada

file:///D:/USERS/MY%20USER/Downloads/Akta171y1976bm%20.pdf.

 

Kementerian Kesihatan Malaysia (2015). Modul pengajaran sekolah latihan

pengendali makanan. Diperoleh pada Jan 24, 2019 daripada

file:///C:/Users/ACER/Downloads/713a137d07fb94837bae2260361bef73%20

( 1).pdf.

 

Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (2012). Halal hub: Malaysian

halal standard. Diperoleh pada Jun 9, 2017 daripada

http://www.miti.gov.my/cms/content.jsp?id=com.tms.cms.section.Section_8a

b 65e4b-7f000010-72f772f7-ce3196c6#.

 

Kementerian Perdagangan Dalam Negeri Hal Ehwal Pengguna (2018). Statistik kes

halal negeri Perak Mengikut Jenis Kesalahan Januari sehingga September

2018.

 

Krejcie, Robert V.,Morgan Daryle W (1970) Determining Sampel Size for Research

Activities. Educational and Psychological Measurement.

 

Kursus Pengendalian Makanan Malaysia (2014). Pensijilan Halal Malaysia dan

JAKIM. Diperoleh pada Julai 10, 2019 daripada

http://kursuspengendalianmakanan.com/pensijilan-halal-malaysia-dan-jakim/

 

Laman Web Rasmi Pejabat Perdana Menteri (2015). Dasar ekonomi baru. Diperoleh

pada Julai 13, 2017 daripada http://www.pmo.gov.my/dokumenattached /

Dasar/03DASAR_EKONOMI_BA RU.pdf

 

Majlis Daerah Tanjung Malim (2016). Laporan Mengkompaun Sesuatu

Kesalahan Tahun 2016.

 

Majlis Daerah Tanjung Malim (2017). Senarai Pelesen Mengikut Lokasi.

 

Majlis Daerah Tanjung Malim (2018). Rancangan tempatan daerah Muallim dan

sebahagian daerah Batang Padang 2035 Jilid 1 visi, strategi dan cadangan.

 

MARA (2016). Laporan tahunan 2016. Diperoleh pada Ogos 4, 2019 daripada

http://www.mara.gov.my/documents/10157/0/MARA2016.pdf/632a6c91-

598c- 45ec-a68a-2aaffb3f24f6.

 

Mariotti, F., Kadash, N. & Abdulghaffar, N. (2014). Motivations and barriers

affecting the implementation of ISO 14001 in Saudi Arabia: An empirical

investigation. Total Quality Management & Business Excellence, 25, 1352-

1364

 

Mayer, J.W. and Rowan, B. (1977). Institutionalized organizations: Formal structure

as myth and ceremony. American Journal of Sociology, 83, 340

 

MIHAS 2018, diperoleh pada Nov, 2018 daripada http://mihas.com.my/

 

Mohd Al ‘Ikhsan Ghazali & Siti Salwa Md Sawari (2014). Amalan standard halal di

negara-negara Asia Tenggara. International Journal of Islamic and Civilation

Studies, 1, 35- 44

 

Mohamad Asrol Arpidi, Ishak Saat & Khairi Ariffin (2014). Impak Dasar Ekonomi

Baru ke atas peningkatan ekonomi Bumiputera selepas tragedi 13 Mei 1969.

Jurnal Perspektif, 6, 138-151

 

Mohd Majid Konting (2009). Kaedah penyelidikan pendidikan. Kuala Lumpur:

Dewan Bahasa dan Pustaka.

 

Muhamad Asri Abd Ghani & Zaimah Darawi (2012). Transformasi dan prestasi

perniagaan usahawan Melayu Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS) di Johor

Bharu. Prosiding PERKEM VII, 1, 696-708

 

Muhammad Yusoff Hashim (1989). Kesultanan Melayu Melaka. Kuala Lumpur:

Dewan Bahasa dan Pustaka.

 

Murni Abdul Rashid (2016). Kurang 30% usahawan Bumiputera ada sijil halal.

Sinar Online. Diperoleh pada Mac 17, 2017 daripada http://www.sinarharian

.com.my/nasional/kurang-30-usahawan-bumiputera- ada-sijil-halal-1.573775

 

Muslim Population in The World (2010). http://www.muslimpopulation.com/

index.html

 

Norazilawati Md Dahlal (2015) Pengurusan Kualiti Makanan Halal (Kuala

Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka, 2015), 11.

 

Norazla Abdul Wahab et al. (2015). Undang-undang halal Malaysia: Isu dan

cabaran. World academic and research congress 2015.

 

Norhidayah Pauzi (2016). Analisis perbandingan penentuan piawaian halal

antara Malaysia, Indonesia, Singapura dan Brunei. Kuala Lumpur: Universiti

Malaya.

 

Noor Azilawati Mohd Sabda (2007). Integrasi melalui DEB. Melaka: Assosiated

Educational Distributors (M) Sdn Bhd.

 

Noor Raudhiah Abu Bakar, Siti Hawa Radin Eksan & Farah Shahwahid (2017).

Pematuhan halal di kalangan peniaga trak makanan (food truck) di Lembah

Klang. Dalam International Research Management & Innovation Conference

(m.s. 342-369). Bangi: Kolej Universiti Islam Antarabangsa Selangor, KUIS.

 

Nora F. Kamal, Mimi H. Hassim & Mahmood N.A.N (2015). Penilaian kebersihan

makanan di kalangan pengendali makanan di Sekolah Menengah Sains Negeri

Johor Malaysia. PERINTIS E-Journal 2015 Vol. 5, No. 1, pp.1-21

 

Nor ‘Adha Abdul Hamid, Wawarah Saidpudin, Norziah Othman, Surianom Miskam,

Syaripah Nazirah Syed Ager, Marliana Abdullah, et al. (2015). Industri

makanan halal serantau: Kajian di Malaysia dan Indonesia. World academic

and research congress 2015

 

Nor Fiteri Abdullah & Masnisah Mukhtar (2015). Cabaran pelaksanaan pensijilan

halal di Perlis: Pengalaman Bahagian Penyelidikan dan Hab Halal. The 2nd

International Convention on Islamic Management 2015. Kuala Lumpur:

Universiti Malaya.

 

Nunally, J., & Bernstein, I. (1994). Psychometric theory. Edisi ke-3. New York:

McGraw Hill.

 

Pang, F. dan P. S. Toh (2008). Hawker Food Industry . Food Safety/Public Health

Strategies in Malaysia. Nutrition and Food Science. 38 (1): 41-51

 

Pejabat Kesihatan Daerah Muallim (2018). Statistik kes keracunan makanan daerah

Muallim Januari hingga November 2018.

 

Perlembagaan Persekutuan, 2010.

 

Portal Rasmi Halal JAKIM (2015). Takrifan Halal. Diperoleh pada Jun 20, 2017

daripada http://www.halal.gov.my/v4/index.php?data=bW9kdWxlcy9uZXd

zOzs7Ow==& utaa=panduan&ids=gp1

 

Portal Rasmi MyHEALTH Kementerian Kesihatan Malaysia (2019). Latihan

Pengendali Makanan. Diperoleh pada Jan 23, 2019 daripada

http://www.myhealth.gov.my/latihan-pengendali-makanan/

 

Rezai, G., Mohamed, Z. And Shamsuddin, M.N. (2012). Assessment of consumers’

confident on Halal labelled manufactured food in Malaysia. Pertanika Journal

of Social Science and Humanities, 20, 33-42.

 

Rohana Yusof (2003). Penyelidikan sains sosial. Pahang: PTS Publications &

Distributors Sdn. Bhd.

 

Rosman Shamsudin (2017, Okt 29). Bajet 2018 serlahkan wilayah selatan Perak.

Berita Harian. Diperoleh pada Ogos 1, 2018 daripada

https://www.bharian.com.my/berita/wilayah/2017/10/343722/bajet2018serlah

k an-wilayah-selatan-perak

 

Rudy Syareme Sherifuddin (2017). Jumpa najis dan bangkai tikus. Harian Metro.

Diperoleh pada Mac 17, 2017 daripada http://www.hmetro.com.my/node/

213122

 

Saadan Man & Muhammad Safwan Harun (2016). Pensijilan halal dalam kalangan

usahawan Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS) di Semenanjung Malaysia:

Isu dan permasalahan. Dalam Luqman Abdullah, Rushdi Ramli & Noor

Fahimah Mohd Razif (Ed.) Maqasid Al-Syari’ah Aplikasi dalam Aspek

Muamalat & Kehartaan (m.s. 199-214). Kuala Lumpur: Jabatan Fiqh dan

Usul.

 

Sabitha Marican (2009). Penyelidikan Sains Sosial: Pendekatan Pragmatik. Selangor:

Edusystem Sdn. Bhd.

 

Sazelin Arif (2009). Keupayaan pemasaran dalam kalangan pengusaha kecil makanan

halal di Melaka Tengah: Satu kajian awal. Jurnal Pengajian Umum Asia

Tenggara, 10, 183-208.

 

Shamsuddin Suhor, Sakina S.A. Yusoff, Rahmah Ismail, Azimon Abdul Aziz,

Muhammad Rizal Razman & Kartini Aboo Talib (2014). Kesihatan dan

keselamatan makanan: Kesedaran pengguna dan peruntukan perundangan.

Diperoleh pada Mac 12, 2017 daripada http://jurnalkanun.dbp.my/wordpre

ss/wpcontent/uploads/2014/11/5Kepenggun aan.pdf

 

Siti Khalilah Basarud-din, Azizi Abu Bakar & Ram Al-Jaffri Saad (2017). Pengaruh

faktor agama dalam mempengaruhi gelagat kepatuhan pensijilan halal

Malaysia dalam kalangan usahawan Muslim. Journal of Islamic, Social,

Economics and Development, 2, 94-100.

 

SME Corp Malaysia (2016). Usahawan Bumiputera. Diperoleh pada Mei 25,

2017 daripada http://www.smecorp.gov.my/index.php/my/

 

Suhaila Nadzri, Suhaily Md Shamsudin & Muhammad Firdaus Muhammad Sabri

(2014). Faktor-faktor penyumbang kepada kejayaan dan kegagalan

Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS) Bumiputera di Malaysia. EProceedings

of The Conference on Management and Muamalah.

 

Suraiya Ishak et. al (2015). Penelitian tingkah laku inovasi firma makanan halal kecil

di Malaysia: Satu analisis tentatif. Malaysian Journal of Society and Space, 2,

64-76

 

Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia, 2017. Internet Users Survey

2017 Statistical Brief Number Twenty-One diperoleh pada Nov 11, 2018

daripada https://www.skmm.gov.my/skmmgovmy/media/General/pdf/

MCMC-InternetUsers- Survey-2017_v2.pdf

 

Unit Peneraju Agenda Bumiputera (2015). Laporan Pencapaian 2015. diperoleh pada

Ogos 4, 2019 daripada file:///C:/Users/ACER/Downloads/

pemerkasaan_ekonomi_2015.pdf

 

Utusan Online (2010). Tingkat iklan di akhbar Melayu diperoleh pada Nov 11, 2018

daripada http://ww1.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=0131&pub

=Utusan_Malaysia&sec=Rencana&pg=re_07.htm

 

Wawarah Saidpudin et. al (2015). Pensijilan halal di rantau Asia: Malaysia, Brunei,

Indonesia dan Thailand. World Academic and Research Congress 2015

(World-AR 2015).

 

William J. Gibson & Andrew Brown (2009) Working with data qualitative. SAGE

Publications Ltd: London.

 

World Halal Conference 2018, diperoleh pada Nov 20, 2018 daripada

http://whc.hdcglobal.com/

 

Yusuf al-Qaradhawi (2014). Halal & haram dalam Islam. (terj. Zulkifli Mohamad al-

Bakri). Negeri Sembilan: Pustaka Cahaya Kasturi Sdn Bhd. (Karya asli

diterbitkan 1926).

 

Zafir Mohd Makhbul & Fazilah Mohamad Hasun. (2003). Menjadi Usahawan.

Bentong, Pahang Darul Makmur: PTS Publication & Distributor Sdn. Bhd

 

Zaimah et. al (2014). Malaysia sebagai pusat halal global: Satu penemuan awal

mengenai persepsi halal dalam kalangan pengguna di Malaysia. Malaysian

Journal of Society and Space, 6, 48-56.

 

Zainaba C.P. Veeravu (2010). Peranan JAKIM dalam pengesahan produk halal dan

kepentingannya kepada pengguna Islam. Universiti Kebangsaan Malaysia:

Tesis Sarjana. (tidak diterbitkan).

 

Zainal Abidin Abdul Wahid et al. (1996) Malaysia: Warisan dan Perkembangan

(Edisi Kedua). Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka.

 

Zakaria Othman (2015). Kesan dan kepentingan sijil halal Malaysia terhadap Indusri

Kecil Sederhana Negara. Dalam Konvensyen Kebangsaan Keusahawanan

Islam Universiti Sains Islam Malaysia (m.s. 82-96). Negeri Sembilan: USIM

PRESS.


This material may be protected under Copyright Act which governs the making of photocopies or reproductions of copyrighted materials.
You may use the digitized material for private study, scholarship, or research.

Back to previous page

Installed and configured by Bahagian Automasi, Perpustakaan Tuanku Bainun, Universiti Pendidikan Sultan Idris
If you have enquiries, kindly contact us at pustakasys@upsi.edu.my or 016-3630263. Office hours only.