UPSI Digital Repository (UDRep)
|
|
|
Abstract : Universiti Pendidikan Sultan Idris |
Kajian ini bertujuan mengenal pasti tahap kepatuhan peniaga makanan Melayu
terhadap undang-undang halal di daerah Muallim, Perak. Kajian ini juga menilai faktor
yang mempengaruhi peniaga makanan Melayu di daerah Muallim, Perak dalam
mematuhi keperluan halal dan undang-undang halal yang sedia ada dan beberapa
langkah dicadangkan untuk meningkatkan jumlah peniaga makanan Melayu bagi
mematuhi keperluan halal dan undang-undang halal tersebut. Reka bentuk kajian ini
ialah kajian tinjauan yang menggunakan kaedah gabungan. Seramai 40 orang peniaga
Melayu yang menjalankan perniagaan restoran di daerah Muallim terlibat dalam soal
selidik manakala lima orang peniaga makanan Melayu yang lain bersama dengan empat
orang pegawai pihak berkuasa dipilih untuk sesi temu bual semi-struktur. Data soal
selidik dianalisis menggunakan analisis statistik deskriptif manakala data temu bual
dianalisis menggunakan kaedah tematik. Hasil kajian menunjukkan 80% responden
mempunyai tahap kepatuhan yang tinggi manakala 20% lagi mempunyai tahap
kepatuhan yang sederhana tinggi terhadap undang-undang halal. Sembilan daripada 11
kriteria halal memperoleh tahap pengetahuan yang tinggi dengan nilai min melebihi
4.06. Hasil temu bual pula mendapati faktor yang mempengaruhi peniaga makanan
Melayu di daerah Muallim, Perak mematuhi keperluan halal dan undang-undang halal
ialah pengetahuan peniaga makanan Melayu berkaitan dengan halal, kesedaran peniaga
makanan Melayu dan faktor penguatkuasaan pihak berkuasa. Langkah bagi
meningkatkan kepatuhan peniaga makanan Melayu terhadap peraturan halal dan
undang-undang halal ialah dengan meningkatkan kesedaran peniaga makanan Melayu,
menggiatkan pengiklanan program kesedaran yang dianjurkan oleh pihak berkuasa dan
menggubal satu undang-undang yang mewajibkan semua peniaga makanan memohon
sijil halal. Kesimpulannya, kepatuhan peniaga makanan Melayu di daerah Muallim,
Perak terhadap undang-undang halal berada di tahap tinggi. Namun, penambahbaikan
perlu dilakukan dari aspek pengetahuan mereka berkaitan pensijilan halal. Implikasi
kajian menunjukkan galakan dan bimbingan daripada JAKIM dan JAIN membantu
meningkatkan kesedaran para peniaga tentang kepentingan sijil halal. Selain itu, pihak
berkuasa perlu memudahkan urusan permohonan sijil halal agar pemohon tidak rasa
terbeban dengan karenah birokrasi. |
References |
Abdul Wahid Mukhari & Mazilah Ibrahim (2011). Persepsi pengendali-pengendali makanan terhadap amalan kebersihan dan keselamatan di Taman Seri Pulai, Johor. Journal of technical, vocational & engineering education, 2, 1-17
Ahmad Hidayat Buang & Zulzaidi Mahmod (2012). Isu dan cabaran badan pensijilan halal di Malaysia. Jurnal Syariah, 20, 271-288.
Al-Ghazali, A. H. (2010). Ihya' Ulum al-Din. Damsyik: Dar al-Faiha'.
Astro Awani (2019). Hanya Jabatan Kimia boleh membuktikan DNA babi dalam makanan –JAKIM. Diperoleh pada Februari 9, 2019 daripada http://www.astroawani.com/berita-malaysia/hanya-jabatan-kimia-bolehbuktikan- dna-babi-dalam-makanan-jakim-197654
Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan Kementerian Kesihatan Malaysia (2016). Garis Panduan. Diperoleh pada Jun 13, 2016 daripada http://fsq.moh.gov.my/v5/ms/category/garis- panduan/
Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan (2018). Aktiviti Pendaftaran Premis Makanan. Diperoleh pada Dis 7, 2018 daripada http://fsq.moh.gov.my/v6/xs/page.php?id=441000094
Bahagian Penyelidikan JAIPk (2014). Diperoleh pada Nov, 16 daripada https://www.facebook.com/368611433183671/photos/pcb.78977674 4400469/ 789776297733847/?type=3&theater
Bank Pertanian Malaysia (2010). Bank Pertanian Malaysia Seminar Papers. Diperoleh pada Jun 8, 2017 daripada http://banktani.tripod.com/
Bond, T.G., & Fox, C.M (2015). Applying the Rasch model: Fundamental measurament in the human sciences (3rd ed.) New York: Routledge.
Braun, V., & Clarke, V. (2006). Using thematic analysis in psychology. Qualitative Research psychology, 3, 77-101.
Carol Grbich (2013). Qualitative data analysis an introduction. London: SAGE Publications.
Chua, Y.P. (2011). Kaedah penyelidikan. Selangor: Mc Graw Hill Education.
Derek S. Pugh & David J. Hickson (2007). Writers on Organizations. California: Sage Publication, Inc.
DiMaggio, P.J. & Powell, W.W. (1983). The iron cage revisited: Institutional isomorphism and collective rationally in organization fields. American Sociological Review, 48, 147-160
Farah Mohd Shahwahid, Norazla Abdul Wahab, Syaripah Nazirah Syed Ager, Marliana Abdullah, Nor ‘Adha Abdul Hamid, Wawarah Saidpudin, et al. (2015). Peranan agensi kerajaan dalam mengurus industri halal di Malaysia: Isu dan cabaran yang dihadapi. World academic and research congress 2015.
Gay, L., Milss. G. Airasian, P. (2015). Educational research: Competencies for analysis and application. New York: Prentice Hall.
Gillham, B (2000). Case Study Research Methods. London: Continuum. Halal Industry Development Corporation (2012). Akta Perihal Dagangan 2011. Diperoleh pada Jun 13, 2016 daripada http://www.hdcglobal.com/publisher/ bi_akta_perihal_dagangan_2011.
Halal Industry Development Corporation (2017). Halalan Toyyiban. Diperoleh pada Jun 6, 2017 daripada http://www.hdcglobal.com/publisher/alias/cdh_ halalan_toyyiban?dt.driverActio=RENDER&pc.portletMode=view&pc.windo wState=normal&pc.portletId=Newslatest.nwsPortlet
Halal Industry Development Corporation (2018). Malaysia halal export 2018. Diperoleh pada April 6, 2019 daripada http://www.hdcglobal.com/uploadweb/ cms-editor-files/861d8819-421c-442b-9151- dac058818546/file/MHE 2018(1).pdf
Harlida Abdul Wahab & Alias Azhar (2014). Halalan Tayyiban dalam kerangka perundangan Malaysia. Universiti Utara Malaysia.
Hayati @ Habibah Abdul Talib & Khairul Anuar Mohd Ali (2008). Aspek kualiti, keselamatan dan kesihatan di kalangan PKS makanan: Satu sorotan kajian. Jurnal Teknologi, 49, 65-79.
Hukil Sino, Zurina Mahadi, Hasnah Haron, Muhammad Aizat Misrin, Nurul ‘Izzah Ismail & Mohd Hasamizi Mustapa (2013). Hubungan di antara amalan kebersihan diri pengendali makanan dan kebersihan kafetaria di kolej kediaman UKM. Jurnal Sains Kesihatan, 1, 1.8.
Ibn Khatir (t.t). Mukhtasar Tafsir Ibn Kathir, Tahqiq, Hani al-Haj. 1. Maktabah Taufiqqiyah.
Imam Al-Ghazali (1998). Halal dan Haram dalam Islam. Selangor: Jasmine Enterprise.
Jabatan Agama Islam Perak (2017). JAIPk tarik balik sijil halal di hotel Manjung. Diperoleh pada Ogos 15, 2018 daripada http://jaipk.perak.gov.my/koleksiartikel/ 647-jaipk-tarik-balik-sijil-halal-hotel-di-manjung.
Jabatan Perangkaan Malaysia (1981). Rancangan Malaysia Keempat 1981-1985. Kuala Lumpur: Jabatan Percetakan Negara.
JAKIM (2014). Laporan tahunan 2014. Putrajaya. Pengarang. Diambil daripada http://www.islam.gov.my/images/ePenerbitan/laporan-tahunan-jakim2014.pdf
JAKIM (2014). Manual Prosedur Pensijilan Halal Malaysia (Semakan Ketiga). Diperoleh pada September 12, 2017 daripada http://www.halal.gov.my/v4/images/pdf/MPPHM2014laters.pdf
JAKIM (2016). Laporan tahunan 2016. Putrajaya: Pengarang. Diambil daripada http://www.islam.gov.my/images/ePenerbitan/LAPORAN_TAHUNAN_JAKI M_2016latest.compressed.pdf.
JAKIM (2017). Laporan tahunan 2017. Putrajaya: Pengarang. Diambil daripada http://www.islam.gov.my/images/ePenerbitan/LAPORAN_TAHUNAN_JAKI M_2017-compressed.pdf
Kementerian Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan (2016). Akta Kerajaan Tempatan 1976. Diperoleh pada Jun 14, 2016 daripada file:///D:/USERS/MY%20USER/Downloads/Akta171y1976bm%20.pdf.
Kementerian Kesihatan Malaysia (2015). Modul pengajaran sekolah latihan pengendali makanan. Diperoleh pada Jan 24, 2019 daripada file:///C:/Users/ACER/Downloads/713a137d07fb94837bae2260361bef73%20 ( 1).pdf.
Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (2012). Halal hub: Malaysian halal standard. Diperoleh pada Jun 9, 2017 daripada http://www.miti.gov.my/cms/content.jsp?id=com.tms.cms.section.Section_8a b 65e4b-7f000010-72f772f7-ce3196c6#.
Kementerian Perdagangan Dalam Negeri Hal Ehwal Pengguna (2018). Statistik kes halal negeri Perak Mengikut Jenis Kesalahan Januari sehingga September 2018.
Krejcie, Robert V.,Morgan Daryle W (1970) Determining Sampel Size for Research Activities. Educational and Psychological Measurement.
Kursus Pengendalian Makanan Malaysia (2014). Pensijilan Halal Malaysia dan JAKIM. Diperoleh pada Julai 10, 2019 daripada http://kursuspengendalianmakanan.com/pensijilan-halal-malaysia-dan-jakim/
Laman Web Rasmi Pejabat Perdana Menteri (2015). Dasar ekonomi baru. Diperoleh pada Julai 13, 2017 daripada http://www.pmo.gov.my/dokumenattached / Dasar/03DASAR_EKONOMI_BA RU.pdf
Majlis Daerah Tanjung Malim (2016). Laporan Mengkompaun Sesuatu Kesalahan Tahun 2016.
Majlis Daerah Tanjung Malim (2017). Senarai Pelesen Mengikut Lokasi.
Majlis Daerah Tanjung Malim (2018). Rancangan tempatan daerah Muallim dan sebahagian daerah Batang Padang 2035 Jilid 1 visi, strategi dan cadangan.
MARA (2016). Laporan tahunan 2016. Diperoleh pada Ogos 4, 2019 daripada http://www.mara.gov.my/documents/10157/0/MARA2016.pdf/632a6c91- 598c- 45ec-a68a-2aaffb3f24f6.
Mariotti, F., Kadash, N. & Abdulghaffar, N. (2014). Motivations and barriers affecting the implementation of ISO 14001 in Saudi Arabia: An empirical investigation. Total Quality Management & Business Excellence, 25, 1352- 1364
Mayer, J.W. and Rowan, B. (1977). Institutionalized organizations: Formal structure as myth and ceremony. American Journal of Sociology, 83, 340
MIHAS 2018, diperoleh pada Nov, 2018 daripada http://mihas.com.my/
Mohd Al ‘Ikhsan Ghazali & Siti Salwa Md Sawari (2014). Amalan standard halal di negara-negara Asia Tenggara. International Journal of Islamic and Civilation Studies, 1, 35- 44
Mohamad Asrol Arpidi, Ishak Saat & Khairi Ariffin (2014). Impak Dasar Ekonomi Baru ke atas peningkatan ekonomi Bumiputera selepas tragedi 13 Mei 1969. Jurnal Perspektif, 6, 138-151
Mohd Majid Konting (2009). Kaedah penyelidikan pendidikan. Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka.
Muhamad Asri Abd Ghani & Zaimah Darawi (2012). Transformasi dan prestasi perniagaan usahawan Melayu Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS) di Johor Bharu. Prosiding PERKEM VII, 1, 696-708
Muhammad Yusoff Hashim (1989). Kesultanan Melayu Melaka. Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka.
Murni Abdul Rashid (2016). Kurang 30% usahawan Bumiputera ada sijil halal. Sinar Online. Diperoleh pada Mac 17, 2017 daripada http://www.sinarharian .com.my/nasional/kurang-30-usahawan-bumiputera- ada-sijil-halal-1.573775
Muslim Population in The World (2010). http://www.muslimpopulation.com/ index.html
Norazilawati Md Dahlal (2015) Pengurusan Kualiti Makanan Halal (Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka, 2015), 11.
Norazla Abdul Wahab et al. (2015). Undang-undang halal Malaysia: Isu dan cabaran. World academic and research congress 2015.
Norhidayah Pauzi (2016). Analisis perbandingan penentuan piawaian halal antara Malaysia, Indonesia, Singapura dan Brunei. Kuala Lumpur: Universiti Malaya.
Noor Azilawati Mohd Sabda (2007). Integrasi melalui DEB. Melaka: Assosiated Educational Distributors (M) Sdn Bhd.
Noor Raudhiah Abu Bakar, Siti Hawa Radin Eksan & Farah Shahwahid (2017). Pematuhan halal di kalangan peniaga trak makanan (food truck) di Lembah Klang. Dalam International Research Management & Innovation Conference (m.s. 342-369). Bangi: Kolej Universiti Islam Antarabangsa Selangor, KUIS.
Nora F. Kamal, Mimi H. Hassim & Mahmood N.A.N (2015). Penilaian kebersihan makanan di kalangan pengendali makanan di Sekolah Menengah Sains Negeri Johor Malaysia. PERINTIS E-Journal 2015 Vol. 5, No. 1, pp.1-21
Nor ‘Adha Abdul Hamid, Wawarah Saidpudin, Norziah Othman, Surianom Miskam, Syaripah Nazirah Syed Ager, Marliana Abdullah, et al. (2015). Industri makanan halal serantau: Kajian di Malaysia dan Indonesia. World academic and research congress 2015
Nor Fiteri Abdullah & Masnisah Mukhtar (2015). Cabaran pelaksanaan pensijilan halal di Perlis: Pengalaman Bahagian Penyelidikan dan Hab Halal. The 2nd International Convention on Islamic Management 2015. Kuala Lumpur: Universiti Malaya.
Nunally, J., & Bernstein, I. (1994). Psychometric theory. Edisi ke-3. New York: McGraw Hill.
Pang, F. dan P. S. Toh (2008). Hawker Food Industry . Food Safety/Public Health Strategies in Malaysia. Nutrition and Food Science. 38 (1): 41-51
Pejabat Kesihatan Daerah Muallim (2018). Statistik kes keracunan makanan daerah Muallim Januari hingga November 2018.
Perlembagaan Persekutuan, 2010.
Portal Rasmi Halal JAKIM (2015). Takrifan Halal. Diperoleh pada Jun 20, 2017 daripada http://www.halal.gov.my/v4/index.php?data=bW9kdWxlcy9uZXd zOzs7Ow==& utaa=panduan&ids=gp1
Portal Rasmi MyHEALTH Kementerian Kesihatan Malaysia (2019). Latihan Pengendali Makanan. Diperoleh pada Jan 23, 2019 daripada http://www.myhealth.gov.my/latihan-pengendali-makanan/
Rezai, G., Mohamed, Z. And Shamsuddin, M.N. (2012). Assessment of consumers’ confident on Halal labelled manufactured food in Malaysia. Pertanika Journal of Social Science and Humanities, 20, 33-42.
Rohana Yusof (2003). Penyelidikan sains sosial. Pahang: PTS Publications & Distributors Sdn. Bhd.
Rosman Shamsudin (2017, Okt 29). Bajet 2018 serlahkan wilayah selatan Perak. Berita Harian. Diperoleh pada Ogos 1, 2018 daripada https://www.bharian.com.my/berita/wilayah/2017/10/343722/bajet2018serlah k an-wilayah-selatan-perak
Rudy Syareme Sherifuddin (2017). Jumpa najis dan bangkai tikus. Harian Metro. Diperoleh pada Mac 17, 2017 daripada http://www.hmetro.com.my/node/ 213122
Saadan Man & Muhammad Safwan Harun (2016). Pensijilan halal dalam kalangan usahawan Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS) di Semenanjung Malaysia: Isu dan permasalahan. Dalam Luqman Abdullah, Rushdi Ramli & Noor Fahimah Mohd Razif (Ed.) Maqasid Al-Syari’ah Aplikasi dalam Aspek Muamalat & Kehartaan (m.s. 199-214). Kuala Lumpur: Jabatan Fiqh dan Usul.
Sabitha Marican (2009). Penyelidikan Sains Sosial: Pendekatan Pragmatik. Selangor: Edusystem Sdn. Bhd.
Sazelin Arif (2009). Keupayaan pemasaran dalam kalangan pengusaha kecil makanan halal di Melaka Tengah: Satu kajian awal. Jurnal Pengajian Umum Asia Tenggara, 10, 183-208.
Shamsuddin Suhor, Sakina S.A. Yusoff, Rahmah Ismail, Azimon Abdul Aziz, Muhammad Rizal Razman & Kartini Aboo Talib (2014). Kesihatan dan keselamatan makanan: Kesedaran pengguna dan peruntukan perundangan. Diperoleh pada Mac 12, 2017 daripada http://jurnalkanun.dbp.my/wordpre ss/wpcontent/uploads/2014/11/5Kepenggun aan.pdf
Siti Khalilah Basarud-din, Azizi Abu Bakar & Ram Al-Jaffri Saad (2017). Pengaruh faktor agama dalam mempengaruhi gelagat kepatuhan pensijilan halal Malaysia dalam kalangan usahawan Muslim. Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2, 94-100.
SME Corp Malaysia (2016). Usahawan Bumiputera. Diperoleh pada Mei 25, 2017 daripada http://www.smecorp.gov.my/index.php/my/
Suhaila Nadzri, Suhaily Md Shamsudin & Muhammad Firdaus Muhammad Sabri (2014). Faktor-faktor penyumbang kepada kejayaan dan kegagalan Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS) Bumiputera di Malaysia. EProceedings of The Conference on Management and Muamalah.
Suraiya Ishak et. al (2015). Penelitian tingkah laku inovasi firma makanan halal kecil di Malaysia: Satu analisis tentatif. Malaysian Journal of Society and Space, 2, 64-76
Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia, 2017. Internet Users Survey 2017 Statistical Brief Number Twenty-One diperoleh pada Nov 11, 2018 daripada https://www.skmm.gov.my/skmmgovmy/media/General/pdf/ MCMC-InternetUsers- Survey-2017_v2.pdf
Unit Peneraju Agenda Bumiputera (2015). Laporan Pencapaian 2015. diperoleh pada Ogos 4, 2019 daripada file:///C:/Users/ACER/Downloads/ pemerkasaan_ekonomi_2015.pdf
Utusan Online (2010). Tingkat iklan di akhbar Melayu diperoleh pada Nov 11, 2018 daripada http://ww1.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=0131&pub =Utusan_Malaysia&sec=Rencana&pg=re_07.htm
Wawarah Saidpudin et. al (2015). Pensijilan halal di rantau Asia: Malaysia, Brunei, Indonesia dan Thailand. World Academic and Research Congress 2015 (World-AR 2015).
William J. Gibson & Andrew Brown (2009) Working with data qualitative. SAGE Publications Ltd: London.
World Halal Conference 2018, diperoleh pada Nov 20, 2018 daripada http://whc.hdcglobal.com/
Yusuf al-Qaradhawi (2014). Halal & haram dalam Islam. (terj. Zulkifli Mohamad al- Bakri). Negeri Sembilan: Pustaka Cahaya Kasturi Sdn Bhd. (Karya asli diterbitkan 1926).
Zafir Mohd Makhbul & Fazilah Mohamad Hasun. (2003). Menjadi Usahawan. Bentong, Pahang Darul Makmur: PTS Publication & Distributor Sdn. Bhd
Zaimah et. al (2014). Malaysia sebagai pusat halal global: Satu penemuan awal mengenai persepsi halal dalam kalangan pengguna di Malaysia. Malaysian Journal of Society and Space, 6, 48-56.
Zainaba C.P. Veeravu (2010). Peranan JAKIM dalam pengesahan produk halal dan kepentingannya kepada pengguna Islam. Universiti Kebangsaan Malaysia: Tesis Sarjana. (tidak diterbitkan).
Zainal Abidin Abdul Wahid et al. (1996) Malaysia: Warisan dan Perkembangan (Edisi Kedua). Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka.
Zakaria Othman (2015). Kesan dan kepentingan sijil halal Malaysia terhadap Indusri Kecil Sederhana Negara. Dalam Konvensyen Kebangsaan Keusahawanan Islam Universiti Sains Islam Malaysia (m.s. 82-96). Negeri Sembilan: USIM PRESS. |
This material may be protected under Copyright Act which governs the making of photocopies or reproductions of copyrighted materials. You may use the digitized material for private study, scholarship, or research. |