UPSI Digital Repository (UDRep)
|
|
Total records found : 6 |
Simplified search suggestions : Rosmiza MZ |
1 | 2014 article | Farmers knowledge on potential uses of rice straw: an assessment in MADA and Sekinchan, Malaysia MZ Rosmiza, WP Davies, CR Rosniza Aznie, M Mazdi, MJ Jabil, Rice straw in Malaysia is presently disposed of mostly by open burning. This results in the release of various pollutants affecting the environment, weather and local communities. Yet, there are several potential uses for rice straw which can still be explored and developed to benefit Malaysia’s rural economy. The present study involved 160 farmers in two of the largest granary areas of the Kedah’s Muda Agricultural Development Authority (MADA) and the Selangor’s Sekinchan Integrated Agricultural Development Area (IADA). An evaluation of the knowledge level among farmers and their methods relating to straw use was undertaken. As farmers are the main actors in rice production a high knowledge level about the potential economic benefit of straw use may encourage them to utilise this by-product more competitively while also adopting more ecologically sustainable agricultural practices. This research found that most farmers knew only some of the potential uses of the straw, namely as..... 1350 hits |
2 | 2014 article | Mengupas keciciran pelajar Orang Asli Malaysia: suatu tinjauan ke dalam isu aksesibiliti sekolah Marzuki Mazdi, Mapjabil Jabil, Mohd Zainol Rosmiza, Pelajar Orang Asli didapati masih jauh ketinggalan dalam sektor pendidikan di Malaysia. Terdapat pelbagai faktor yang dikenal pasti menjadi penyebab kepada keciciran pelajar Orang Asli dalam pelajaran. Antaranya ialah masalah aksesibiliti kepada kemudahan tersebut. Kajian ini bertujuan untuk meneliti tahap aksesibiliti untuk ke sekolah dalam kalangan pelajar Orang Asli di daerah Tapah. Kajian dilakukan terhadap pelajar Orang Asli yang bersekolah di SMK Seri Tapah dan SMK Tapah yang merupakan dua buah sekolah yang paling ramai pelajar Orang Asli. Kajian melibatkan penggunaan kaji selidik, pemerhatian dan temu bual dengan guru serta maklumat daripada Sistem Maklumat Murid. Hasil kajian mendapati bahawa pengangkutan awam disediakan kepada pelajar Orang Asli seperti bas sekolah dan trak. Namun begitu, operasi perkhidmatan pengangkutan yang disediakan masih kurang memuaskan dari segi kualiti, bilangan dan perkhidmatan. Dari segi jarak, secara purata pelajar Orang Asli terpaksa melakukan per..... 974 hits |
3 | 2015 article | Pelancongan Islam: suatu tinjauan konseptual dan relevannya di Malaysia Mapjabil Jabil, Abd Razak Ratna Roshida, Marzuki Mazdi, Mohd Zainol Rosmiza, Peristiwa 9/11 membawa suatu dimensi baru dalam perkembangan Pelancongan Islam di peringkat global. Selepas tahun 2001, trend penganjuran persidangan antarabangsa dan penerbitan dalam Pelancongan Islam semakin mendapat perhatian serius dalam kalangan sarjana. Selain itu, pola dan aliran ketibaan pelancong antarabangsa telah berubah dan memberikan manfaat kepada pembangunan pelancongan di negara Islam. Pelancongan Islam sering dikaitkan dengan pelancongan budaya, keagamaan dan spiritual. Sehingga kini, tidak terdapat satu pengertian yang khusus tentang konsep pelancongan Islam. Kepentingan dan keperluan perjalanan dalam Islam ditegaskan dalam beberapa surah Al-Quran. Ia turut berkait rapat dengan beberapa konsep perjalanan dalam Islam seperti haji, umrah, rihlah, ziyara dan tabligh. Daripada perspektif Islam, konsep pelancongan dilihat dalam spektrum yang lebih luas. Ia adalah suatu ibadah, manifestasi dalam menghayati kebesaran ciptaan Ilahi dan mendapatkan keredhaanNya. Pelancongan Is..... 1066 hits |
4 | 2018 article | Kaedah pengurusan sisa substrat cendawan dalam kalangan agropreneur muda cendawan Rosmiza Mohd Zainol Industri cendawan merupakan sebuah industri pertanian yang mesra terhadap alam sekitar. Industri ini mengoptimumkan penggunaan hasil sampingan pertanian lain sebagai substrat tanaman cendawan. Selepas tuaian hasil cendawan, sisa substrat cendawan pula berpotensi tinggi dalam pembangunan industri hiliran. Namun begitu, kaedah pengurusan sisa substrat cendawan yang tidak mesra alam telah mengundang kemerosotan kualiti alam sekitar tani. Oleh itu, kajian dilakukan untuk mengkaji kaedah pengurusan sisa substrat cendawan yang dipraktikkan dalam kalangan agropreneur serta menilai tahap pengetahuan agropreneur terhadap pengurusan sisa substrat cendawan secara mesra alam. Kaedah kuantitatif (survei) dan kualitatif (temubual) dilakukan melibatkan 40 orang agropreneur yang telah mengikuti Kursus Pakej Projek Agropreneur Muda Cendawan anjuran Jabatan Pertanian Malaysia. Hasil kajian mendapati kebanyakan agropreneur menggunakan kaedah bersifat tidak mesra alam dalam pengurusan sisa substrat cendaw..... 804 hits |
5 | 2018 article | Kajian permintaan cendawan menerusi perspektif agropreneur cendawan di Selangor Rosmiza M.Z. Penggunaan perkapita cendawan dunia sebagai sumber makanan semakin meningkat. Peningkatan permintaan cendawan di pasaran dimangkinkan oleh kelebihan potensi cendawan dalam rantaian industri farmaseutikal, nutraseutikal, kosmesuetikal dan industri hiliran berkaitan. Oleh itu, artikel ini memfokus terhadap penilaian faktor yang mendorong kepada permintaan cendawan di pasaran negeri Selangor. Kajian turut menilai tahap permintaan pasaran cendawan berdasarkan kaum utama. Kajian permintaan ini dinilai menerusi perspektif agropreneur yang menjalankan perusahaan cendawan di Selangor. Saiz sampel terdiri daripada 36 orang agropreneur. Pemilihan Selangor sebagai kawasan kajian adalah kerana saiz permintaan dan penawaran cendawan di pasarannya adalah yang tertinggi di Malaysia. Hasil kajian menonjolkan faktor kesihatan melibatkan potensi perubatan dan nilai nutrisi yang tinggi merupakan pendorong utama kepada permintaan tinggi terhadap cendawan di Selangor selain faktor keenakan rasanya. Pengaru..... 472 hits |
6 | 2020 article | Agripreneurs level of readiness for environmentally friendly mushroom cultivation waste management Rosmiza M. Z. Mushrooms are considered as an environmentally-friendly crops by using agricultural waste as substrate, while spent mushroom substrate (SMS) is reusable. However, mushroom cultivation waste (MCW) to be managed in environmentally-friendly is not much practiced by agripreneurs that led impact to the environment. Therefore, this study attempts to evaluate the level of agripreneurs' readiness on environmentallyfriendly management in post-harvest stage. It also evaluated the method of obtaining information regarding MCW management. Survey and interview were conducted involving 40 agripreneurs who were participants of the Young Mushroom Agripreneur Project Package Course. The results showed that agripreneurs knew and aware of caring the environmental quality when dealing with MCW, but most of them did not manage in a proper way, despite received advices from agency. Expanding agripreneurs awareness, skills capabilities in post-harvest techniques, and building-up networking with agencies and ..... 732 hits |